Johan Natt och Dag

Task & Support – Funktionella krav utan för tidiga lösningsbeslut

Ni vet hur det brukar låta: ”det är behoven vi ska fånga - inte lösningarna!”. Och sedan brottas vi med våra traditionella kravstilar för att beskriva de funktionella kraven och hamnar ganska snart i problem.

Våra traditionella kravstilar tvingar oss vanligtvis att ta för tidiga beslut om den faktiska lösningen. Förutom att det tar lång tid så blir kraven ofta svåra att förstå för verksamhetsansvariga och slutanvändare, vilket betyder att den så viktiga valideringen blir lidande.

Välkomna till en introduktion av en modern kravstil, ”Task & Support”, som är sprungen ur användningsfall men som undviker problemet med att för tidigt beskriva lösningar som kanske aldrig blir av. Metoden är framtagen inför en upphandling och är särskilt lämpad för just det men den passar också alldeles utmärkt att använda även i andra former av utvecklingsprojekt, agila så väl som mer process- och dokumentstyrda.

Om Johan Natt Och Dag
Johan är frilansande konsult genom sitt företag Aperigi AB och arbetar som kravledare, business analyst och projektledare. Under sina forskarstudier levererade han arbetssätt som omedelbart anammades av industrin och han fick 2014 utmärkelsen ”Most influential paper 10 years later” av IEEE International Requirements Engineering Conference för de studier som han presenterade i Kyoto 2004.

Johan undervisar i kravhantering och agil utvecklingsmetodik hos Astrakan Strategisk Utbildning och anlitas även för att hålla seminarium inom kravhantering – företrädelsevis med agila förtecken.
Som fast anställd och sedermera konsult har Johan hjälpt företag och organisationer inom flera olika branscher, i Sverige och internationellt, att lyckas med programvaruutveckling, upphandlingar och förändring av verksamhetsprocesser.